Choose Language
gb nl

Zelfzorg is belangrijk voor iedereen, en het is van extra belang als je een zwaar fertiliteitstraject doorloopt. Een onvervulde kinderwens is vrij ingrijpend en vraagt om aandacht en energie. Het goede nieuws is dat het ook een kans is om de kunst van zelfzorg te leren, te oefenen en je eigen te maken.

Maar hoe zorg je voor jezelf tijdens zo ‘n stressvol fertiliteitstraject?

Allereerst door de baas te blijven over je fertiliteitstraject. Je zorgt voor jezelf door zelf je keuzes te maken en de regie in handen te nemen, in plaats van jezelf te laten opjagen door wie of wat dan ook. Wat bedoel ik daar precies mee?

Een fertiliteitstraject brengt best veel stress met zich mee. Om te beginnen op het praktische vlak: Je moet er tijd en ruimte voor vrij maken en dat kan soms lastig te combineren zijn met bijvoorbeeld je werk. Je staat dan ook voor de keuze of je dit deel van je leven deelt met je baas en collega’s. Wel of niet delen heeft zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je aanvoelt wat voor jou het beste werkt.

Hetzelfde geldt voor je relatie met het ziekenhuis. Elke fertiliteitskliniek heeft zijn eigen werkwijzen en protocollen. Zo kan het zijn dat je - afhankelijk van je diagnose natuurlijk - op basis van de protocollen van het ziekenhuis bijvoorbeeld 6 keer Clomid gebruiken of 6 IUIs doen. Maar uiteindelijk beslis jij wat er gebeurt. Jij bent de baas over je eigen lichaam en leven. Als je te veel last hebt van Clomid of als je niet meer gelooft in IUIs, is het misschien tijd om iets anders te gaan doen. Zorg dat je geen slachtoffer van protocollen wordt. Trek je eigen plan!

Je weet niet van tevoren hoe de hormonen en de ingrepen van de fertiliteitsbehandelingen je zullen beïnvloeden. Het kan soms vies tegenvallen. Op het moment dat je het te veel vindt, is het verstandig om zelf ruimte en rust te creëren door bijvoorbeeld verlof te nemen.

Het is ook OK om even een pauze te nemen tussen de behandelingen, bijvoorbeeld van een paar maandjes, wanneer het allemaal te veel wordt. De biologische klok tikt toch ook weer niet zo snel. Voor jouw welzijn kun je beter het traject op je eigen tempo en in rust laten lopen in plaats van te rennen van de ene behandeling naar de andere met een stressvol lijf.

Je eigen tempo bepalen is bovendien soms hoog nodig om het proces emotioneel te kunnen bijhouden en verwerken. Een fertiliteitstraject is een ware emotionele rollercoaster: hoop, vrees, blijdschap, teleurstelling… En dat, keer op keer en achter elkaar… Door tijd en ruimte te maken om stil te staan bij alle emoties die erbij horen, zorg je juist goed voor jezelf en voorkom je een zwaardere emotionele breakdown, mochten dingen onverhoopt niet lopen zoals je ze had gewenst.

Share This Article

Topics

MEER BlogS